Ticketshop

Lijstjes

10 apr
Deze Vunzige Deuntjes vieren dit jaar hun 20-jarig bestaan
Door: Vunzige Deuntjes Redactie

Ouder worden we allemaal. Muziek vertoont wat ouder worden betreft echter enige gelijkenis met wijn: hoe ouder hoe beter. Niet altijd natuurlijk, maar het gebeurt wel regelmatig. De volgende nummers vieren dit jaar hun twintigste levensjaar en veel van die nummers worden gewoon nog steeds regelmatig gedraaid. Ook tijdens onze eigen feestjes (zo zijn we). Hieronder een kleine selectie van nummers die laten zien hoe oud wij zijn dit jaar 20 jaar zijn (geworden).

Busta Rhymes – Put Your Hands Where My Eyes Can See

Dit is echt een typische plaat waarvan we ons goed kunnen voorstellen dat je geen idee hebt van wie die is, als je er toen (twintig jaa niet bij was om het bewust mee te maken. Busta Rhymes heeft sinds die tijd zoveel muziek uitgebracht en hij is qua stijl ook zoveel veranderd dat het bijna lijkt te gaan om een versie van Busta uit een geheel andere tijdlijn. Desalniettemin is dit toch echt jaren ’90 Busta ten voeten uit.

Mariah Carey – Honey

Wat ons het meest bij is gebleven van dit nummer is dat het nummer geschreven is door Puff Daddy en Ma$e, twee mannen. En dat als je honey in het nummer zou vervangen door een zekere, mannelijke lichaamsvloeistof, het nummer nog steeds volledig klopt.

And it’s just like honey
When your love comes over me (that’s right)
Oh, baby, I’ve got a dependency
Always strung out for another taste of your honey

Misschien zelfs wel meer…

Janet Jackson – Got Til It’s Gone

Er wordt regelmatig geschreven over de zus van de King of Pop. Zou schrijft FACT Magazine bijvoorbeeld dat artiesten als Beyoncé, FKA Twigs en Kelela nooit zouden hebben bestaan zonder haar. Hoewel dat waar is, moet men vooral niet vergeten dat de muziek die ze maakte gewoonweg lekker in de oren ligt. Iets dat het tijdloze Got Til It’s Gone meer dan bewijst.

LL Cool J – Phenomenon

Net als Busta Rhymes heeft ook LL Cool J verschillende door de jaren heen met verschillende stijlen geëxperimenteerd, waarvan wij ons de smoothe bad boy uit Doin’ It waarschijnlijk het beste herinneren. Phenomenon was iets minder smooth en iets meer bad boy, maar het werkte wel.

2Pac – I Wonder If Heaven Got A Ghetto

Als de titel van deze track je niets zegt, komt dat doordat deze single zwaar is overschaduwd door een andere track die je sowieso wel kent en die nog steeds bijna wekelijks in clubs te horen is, namelijk Do For Love. Stiekem hoopten we Do For Love ook aan deze lijst toe te kunnen voegen, maar helaas is dat nummer officieel uitgebracht in 1998. Verschillende lyrics uit I Wonder… zijn later hergebruikt in Changes. Een track die ongetwijfeld ook meer belletjes zal laten rinkelen.

Camp Lo – Luchini (Aka This Is It)

De sound. De manier van rappen. De clip. De hele vibe van dit nummer. De titel zelfs. Alles aan Luchini laat je geloven dat dit een old school eind jaren ’80/begin jaren ’90 hiphop joint is. Toch is er niets minder waar. Luchini is zelfs recenter dan All Eyez On Me van 2Pac en Electric Relaxation van A Tribe Called Quest, om maar wat voorbeelden te noemen.

Missy Elliott – The Rain (Supa Dupa Fly)

Vroeger hadden we het niet door — je hebt dat soort dingen vrijwel nooit door op het moment dat ze plaatsvinden — maar Missy Elliott liep echt mijlenver vooruit op haar collega’s. Niet alleen qua gekkigheid met videoclips, maar ook qua lyrics. Mensen zijn er gewoon pas nét achter wat ze nou precies zegt tijdens dat gekke achterstevoren afgespeelde stukje in Work It. Besef!

Will Smith – Men In Black

Het succes van zowel de film als de plaat Men In Black hebben ertoe geleid dat Will Smith dacht dat het oppakken van diezelfde combo van taken en verantwoordelijkheden voor Wild Wild West een goed idee zou zijn. Dat was het in de verste verte niet, maar goed… Can’t win ‘m all, toch? Hoewel zowel Gettin’ Jiggy With It als Miami in de club vaker voorbij komen, konden we je deze klassieker natuurlijk niet onthouden. Kom op… dat dansje!

The Notorious B.I.G. – Mo Money, Mo problems

Toen dit nummer uitkwam, was Biggie al dood. Dat heeft de plaat echter geen windeieren gelegd, want het werd Biggie’s tweede nummer 1-hit in de States. Met een zo’n catchy sample en refrein zo herkenbaar als dit, kun je vast wel raden waarom.

Aaliyah – One In A Million

Technisch gezien komt dit nummer nog uit 1996. 10 December om precies te zijn, maar met zo’n releasedatum kom je nauwelijks meer in de hitlijsten van ’96 terecht, dus dit mag gewoon. Vintage Aaliyah en Timbaland. Heerlijke muziek dit.

Usher – U Make Me Wanna

Dit hele artikel bestaat eigenlijk alleen maar omdat we er per toeval achter kwamen dat het album My Way dit jaar 20 jaar zou worden. Wat best heftig is. Als je bij zulke dingen stil gaat staan, weet je dat je oud wo… 20 jaar. En nog steeds zo heerlijk om naar te luisteren.

Daft Punk – Around The World

Lang voordat ze besloten slappe disco te maken samen met Pharrell Williams, maakte Daft Punk toffe Franse electro-getinte clubmuziek. En ze waren er f’n goed in. Twintig jaar geleden.

Laat een reactie achter 0 comments

Got Something To Say:

Website made in Amsterdam by SwiftWeb - Algemene voorwaarden