Ticketshop

Interview

12 sep
Een interview over interviews met Bokoesam
Door: Vunzige Deuntjes Redactie

We wilden Bokoesam al een tijdje interviewen en tijdens Vunzige Deuntjes Eindhoven was daar ein-de-lijk de ruimte voor. Omdat we het even anders aan wilden pakken dan normaal, was het plan om hem te interviewen over interviews. Totdat Arend zich ermee kwam bemoeien. Toen ging het ineens alsnog over “echte” dingen zoals videoclips en stijl. 

Wat vind je van interviews?
Ik vind interviews over het algemeen wel cool. Je krijgt vaak dezelfde vragen, dus dan heb je je antwoorden al gauw klaar liggen.

Wat is het tofste interview wat je hebt gedaan?
Weet ik eigenlijk niet uit m’n hoofd. Ik hou het eigenlijk niet zo bij. Ik vind het tof als de interviewer weet wie je bent en wat je doet. Als ik een nieuw album uit heb, merk ik heel snel of iemand er gewoon snel doorheen is geskipt of dat ‘ie er echt aandachtig naar heeft geluisterd. Als ik merk dat iemand me niet kent of wilt leren kennen, of aan de hand van de vragen die gesteld worden merk dat die persoon niet aandachtig heeft geluisterd, dan geef ik ook gewoon een simpel interview terug. Maar het hardste weet ik niet meer. Deze natuurlijk! [lacht]

Toen dit idee werd geopperd, ging het op kantoor natuurlijk meteen over dit interview. Waar was dat voor?
Ik weet niet meer waar het voor was, maar het was bij de State Awards in 2009, volgens mij.

Wat een sukkel..
Ik maakte gewoon fatoe’s, man.

Nee, niet jij!
[lacht] Ja, maar ik weet ook wie die guy is daarom ging ik met hem fokken. Ik was op dat moment ook gewoon zo stoned dat ik alleen maar zoiets had van, ik wil niet eens met iemand praten. Ken je dat? Dat je zo stoned bent dat je alleen maar ja of nee wil zeggen en voor de rest niets. Zo’n moment was het en toevallig was ik toen met matties onderling een spelletje aan het spelen waarin we zoveel mogelijk random shit moesten zeggen, dus toen ging ik dat gewoon ook met die interviewer doen.

Wat is de kutste vraag die je tot nu is gesteld?
Ik heb geen idee, maar ik ben sowieso een beetje een chaoshoofd.

Of heb je dat heb je ondertussen al weggeblowd?
Ja, dat kan ook.

Welke vraag komt het vaakst voorbij?
“Hoe kom je aan de naam Bokoesam?” En een tijdje vroeg iedereen ook al-tijd naar New Wave. “Hoe was je tijd bij New Wave?” “Wat heeft New Wave voor jou gedaan?” Nu niet meer, though, maar een tijdje wel. Ik vond dat wel vervelend. Vraag naar mij, kil.

Welke vraag had ondertussen wel verwacht te horen, maar is nog steeds niet voorbij gekomen?
Ik denk dat het meeste ondertussen wel is gevraagd.

Heb je je wel eens echt kwetsbaar opgesteld in een interview?
Ja hoor.

Wanneer voor het laatst?
Volgens mij was dat met Het Parool, daar heb ik veel dingen gezegd. Meer omdat m’n album best wel persoonlijk was, dan krijg je gewoon vragen over dingen die je zegt. Over bepaalde lines, over shit die vroeger is gebeurd, over bepaalde situaties. Dan ben ik de moeilijkste niet. Ik vind het af en toe wel moeilijk om te doen, maar ik denk dat mensen heel vaak niet weten wat er in mijn hoofd om gaat. Dus het is af en toe wel goed om zo’n kijkje in mijn hoofd te nemen, zodat men weet waar dingen vandaan komen en waarom ik dingen zeg.

Soms, niet altijd [lacht].

Op welke vraag wacht je nu nog steeds?
Ik wacht nog steeds tot een chick in een interview op me gooit: “Can I eat yo ass?” Ik weet nog niet of ik ja ga zeggen, maar het is wel een coole vraag.

Hoe weet je dat nog niet?
Ik ga nee zeggen, trouwens.

En Arend wilde naar aanleiding van de sublieme clip voor ‘BBB’ weten welke artiesten je inspireren.
In Nederland? Yung Nnelg.

Die laatste clip (‘Skeemen‘, red.) is dope.
Die clip is geregisseerd door dezelfde dame die ‘BBB’ heeft geregisseerd.

We zijn goede matties. Ik leer van hem, hij leert van mij. We kijken een beetje bij elkaar af, maar omdat je elkaars ding respecteert, is het gewoon dope. Én wij zitten een beetje in een andere hoek zitten en gaan net een andere kant op, dus juist wij moeten een beetje samen komen. Maar ook Ray (Fuego, red.), heel SMIB eigenlijk.

En in het buitenland?
Travis $cott. De oude clips van Kanye waren ook dom en A$AP Rocky’s clips zijn ook altijd te gek.

Rocky is ook bijna altijd de art director van z’n eigen clips.
Jajajaja! Ik werk veel samen met een cameraman van Framez Productions en ik probeer met hem zoveel mogelijk eigen ideetjes te verzinnen, uit te werken en dan samenwerking met hem te regisseren. Dat vind ik altijd wel tof om te doen, want als ik een liedje maak heb ik er altijd wel een bepaald beeld bij ofzo.

Ik denk dat ik creatief gezien vaak wel weet wat ik wil. Ik kan het misschien niet altijd even goed uitvoeren, maar ik kan het wel aan mensen uitleggen. Bij ‘BBB’ kwam zij met een idee waarvan ik dacht dit is gewoon fokking tof, dit wil ik gewoon doen. Maar “Shawty” bijvoorbeeld, heb ik zelf geregisseerd.

De crew waar je vandaag mee bent, zijn dat matties van vroeger?
Ja.

Wat heel erg opvalt is dat niemand van jou crew op jou lijkt, qua (kleding)stijl. Zij lijken onderling wel op elkaar, maar jij staat er soort van buiten.
Ja, ik was vroeger in de buurt altijd wel een beetje de aparte guy. De guy die andere dingen deed. Niet dat ik me altijd kleedde hoe ik me nu kleed, maar ik was wel altijd die guy die iets anders deed. Ik heb heel erg mijn eigen stijl gecreëerd.

Vind je het niet jammer dat je boys niet af en toe van je afkijken?
Everybody’s got their own swag, man. En zij zijn het ook niet altijd eens met wat ik doe, hè, maar aan het einde van de dag zijn we toch de beste matties. Zij weten ook wel van, ja, dat is gewoon Sam. Als je echt een goede vriendengroep bent, maakt het niet uit als één van jullie niet zoals de rest is.

Dat vind ik wel een dingetje om aan de wereld te laten zien. Je kunt ook geaccepteerd worden als je niet zoals iedereen bent. Gewoon jezelf zijn, oprecht, koel met iedereen. Ik heb me vroeger ook aangepast, omdat ik bang was dat ik niet geaccepteerd zou worden. Maar in de loop der jaren heb ik gewoon geleerd dat dat niet hoeft.

Laat een reactie achter 0 comments

Got Something To Say:

Website made in Amsterdam by SwiftWeb - Algemene voorwaarden