Ticketshop

Interview

11 apr
DJ Abstract blijft ondanks alles een gewone jongen
Door: Vunzige Deuntjes Redactie

President, het concept rondom dj Abstract, is verhuisd naar Paradiso en 14 april is de eerste editie in de poptempel. Er is een hoop veranderd sinds de laatste editie van het feestje dat ooit begon onder de naam Abstract For President. Zo heeft Abstract de Redbull Thre3Style DJ Competition in Nederland gewonnen en mocht hij naar Chili om Nederland te vertegenwoordigen. Maar hij heeft in de tussentijd ook op talloze edities van Vunzige Deuntjes gestaan en zowel op onze eigen festivals als op onze stages bij andere grote festivals afgesloten. Wij hebben hem uitgenodigd in de altijd gezellige chaos bij ons op kantoor om te praten over zijn ervaring in Chili en wat hij nou eigenlijk vindt van al dat afsluiten de hele tijd.

[Bij binnenkomst is Abstract wanhopig op zoek naar een brillendoekje dat helaas niemand voor hem heeft.]

Je hebt de kwartfinale van de RedBull Threestyle DJ Contest gehaald.

Ja. Of was het eigenlijk al de halve finale?

Was dat de halve finale?

Ja, want als je door die ronde ging, was je door naar de finale.

Vond je het terecht dat je niet door was? Waren de anderen echt veel beter dan jij?

Ja! De guy die de halve finale had gewonnen was wel echt goed. Hij was technisch gezien misschien wel de beste van de hele RedBull Thre3Style. Ik weet alleen niet wat hij in de finale heeft gedaan, want de finaledag ben ik een beetje ziek ben geworden, dus ben ik terug naar het hotel gegaan. Hij was technisch wel echt craaaazy.

Hoe was de sfeer?

Master. Het is alsof je een hele bekende dj bent voor tien dagen lang. Want waar je komt geven mensen je mad props en ze hebben je shit gecheckt. Of ze waren op de avond dat je moest draaien en willen ze met je op de foto. Dus, ja, dat was wel echt hard.

Hoe waren de andere dj’s?

Ook chill. Het was als een soort kamp met allemaal guys die ehh… Ja, echt allemaal nerds gewoon [lacht]. Het was gewoon een nerdkamp.

Al zou ik op het grootste festival ter wereld staan, twee dagen daarna zou ik gewoon weer op m’n scooter stappen om naar de stad te gaan.

Ben je nog geïnspireerd geraakt?

Ja, zeker! Ik heb toch wel met allemaal dj’s kunnen praten waar ik echt heel erg tegen opkijk, weet je. Ik checkte vroeger bijvoorbeeld scratch-dvd’s en dan ben je opeens tien dagen lang met hen aan het hangen in een hotel alsof het de normaalste mensen van de wereld zijn.

Er waren ook Q&A’s met voorgaande winnaars en legendes en daar steek je ook allemaal dingen van op. En natuurlijk andere dj’s die gewoon hun ding doen tijdens de voorrondes en natuurlijk tijdens de finale. Daar kijk je dan naar van: “O ja, zo kan het natuurlijk ook.” Dat neem je toch weer allemaal mee.

Dingen gezien die je misschien zelf gaat toepassen?

Nee, niet per se. Ik heb wel dingen opgestoken en dat varieert van tracks die je nog nooit hebt gehoord tot een bepaalde scratch of whatever. Die ga je dan toch downloaden en thuis stiekem mee oefenen.

Is er iets veranderd in je carrière sinds die ervaring?

Ik heb zelf niet het gevoel dat er iets veranderd is. Maar ik ben gewoon een hele nuchtere guy. Al zou ik op het grootste festival ter wereld staan, twee dagen daarna zou ik gewoon weer op m’n scooter stappen om naar de stad te gaan. Just another day.

Meer boekingen? Ander soort boekingen?

Je kunt niet echt monitoren of je er daardoor echt twintig extra boekingen bij hebt, maar je merkt wel dat je crazy gewaardeerd wordt tot de dag van vandaag. Als ik bij een boeking kom, spreken mensen me aan van “yo, ik heb die video gecheckt, echt dope!” Terwijl het alweer uit december komt. Dat is vier maanden geleden ondertussen. Dus het heeft wel echt geleefd en het leeft nog steeds, weet je.

Foto door Exsterno-Photography

Je draait de laatste tijd veel in het buitenland. Is dat heel anders?

Het is anders, ja. Als je naar het buitenland gaat als gast-dj dan is het toch wel een beetje een happening ofzo. Laatst met Vunzige in Berlijn bijvoorbeeld. Je merkt het terug in de communicatie. Iemand van de organisatie stuurde me toen een berichtje en je merkt dan toch wel soort van dat ze het speciaal vinden. Je bent echt een “buitenlandse act”.

Draai je nu anders?

Je moet sowieso altijd het publiek aanvoelen, maar ben ik anders gaan draaien? Ik ben wel anders gaan nadenken over draaien, vooral na RedBull Thre3Style. Moet ik misschien meer op die manier gaan draaien of moet ik gewoon draaien zoals ik draai en een scheutje meer skills laten zien?

Kun je daar iets meer over vertellen?

Die video van mij duurt bijvoorbeeld een kwartier. En in dat kwartier doe ik a whole bunch of shit (creatief zijn met overgangen, red.). Normaal doe ik bijvoorbeeld een scratch-overgang, misschien een backspin of andere turntablism-dingetjes. Maar in dat kwartier heb ik het vaker gedaan dan ik normaal gesproken in een uur doe. Dan win je in RedBull Thr3eStyle en mag je door naar Chili en dan zet je toch aan het denken, want blijkbaar werkt het wel. Dus ik zoek een goede balans. Niet te veel doen, want als je te veel doet ben je irritant. En als je te weinig doet, denken mensen van “ik dacht dat je dit ging doen”. Dus daar denk ik nu wel meer over na.

Even iets heel anders. Kickboks je nog steeds?

Zeer zeker.

Hoe gaat het daarmee?

Gaat wel goed. Ik moet wel meer gaan trainen. Je merkt toch wel dat het er door drukte wel eens bij in schiet. Dinsdag en donderdag zijn m’n vaste dagen en ik probeer dan nog een derde dag te pakken. Meestal maandag of woensdag. Soms vier keer. Maar vandaag heb ik me bijvoorbeeld verslapen [lacht]. Echt superkut. Ik werd om half elf wakker terwijl ik om tien uur moest trainen. Dus dat is wel jammer.

We hoeven dus geen carrièreswitch te verwachten.

[Lacht]

Foto door Exsterno-Photography

Wie is je favoriete artiest op het moment?

Shiiiiiit. Dat is een moeilijke vraag, man. Waar luister ik veel naar? Laat me m’n spotify-playlist erbij pakken. [Scrollt. Veel.]

[Arend blijkt ineens toch brillendoekjes te bezitten en die waren hard nodig.]

Ja, man, dit is the life. Ik zie gewoon weer. Shiiiiiit.

[Thomas leest een reactie voor van iemand op de line-up van Vunzige Deuntjes Festival die net is gereleased: “Ik ben sowieso aanwezig, die hele lineup kan me geen moer schelen, man.” Iedereen gaat stuk.]

Eén favoriet is moeilijk op te noemen, maar ik luister momenteel veel naar Rick Ross. Dat nieuwe album gaat best wel lekker. Belly. Young Thug is wel echt één van m’n favorieten. Flume. 2 Chains. D.R.A.M., hij gaat zo lekker. Ik luister sowieso wel een paar keer in de week dat album. Dat heeft twee redenen 1: ik heb een cd-speler, anders moet ik nieuwe cd’s kopen en 2: hij heeft gewoon een paar pokoes waar ik echt ultiem van kan genieten. En Idaly. Jullie moeten allemaal Idaly checken!

Draai je een artiest dan zelf ook meer?

Ik draai sowieso wel altijd iets van een favoriete artiest, maar ik weet zelf niet of het ook echt meer is. Goeie vraag. Ik ga erop letten.

DJ Puffy, die de Redbull Thre3Style heeft gewonnen, staat tijdens Mysteryland ook op onze stage. Wat vind jij daarvan?

Master. Puffy is een toffe guy.

Hoe is hij in het echt?

Hij was best wel op zichzelf ofzo. Niet dat ‘ie met niemand sprak. Hij deed gewoon z’n ding. Ik weet niet of het verlegenheid was of iets dergelijks. Hij was gewoon best wel rustig, maar dan staat ‘ie op het podium en dan explodeert ‘ie en verandert ‘ie in een soort van entertainmentmachine. Dat is best wel sick. Goeie energie ook.

In zijn set zit een stukje uit Tempted To Touch dat speciaal voor die set is aangepast door de uitvoerende artiest. Is dat niet iets wat tof zou zijn om in Nederland vaker te doen?

Dubplates, bedoel je. Ja, sowieso.

Ik weet dat Dio ooit een shoutout heeft gedaan naar jou op een track.

Ja, op de Oeh Na Na remix. Dio was één van de artiesten die daarvoor gevraagd was en toen heeft ‘ie die line erin gedropt, omdat ik ook aan die track had meegewerkt. Maar Dopebwoy heeft ook veel dubplates gemaakt van Selecta met Jayh, waarin ze verschillende dj’s noemen, dus het gebeurt wel. En dj Drivah laat vaak zijn naam in tracks roepen.

[Julia schreeuwt: “DRIVAAAHHHH!!”]

DRIVAAAHHHHH!! Ik noem ‘m ook altijd zo, je kan hem niet normaal aanspreken als je hem ziet. Je moet z’n naam echt schreeuwen.

[Iedereen schreeuwt: “DRIVAAAAHHH”]

Ik doe gewoon alsof alles in de wereld al is gedraaid en dat ik dan de tracks moet zoeken die nog niet zijn.

Je hebt Vunzige Deuntjes Festival afgelopen drie jaar afgesloten, je hebt Open Air voor ons afgesloten, By The Creek ook, je sluit dit jaar onze stage op Mysteryland af.

Love, love, love!

Wat vind je eigenlijk van afsluiten?

Spannend, man. Ik vind het eigenlijk eng, G.

Bereid je je daar anders op voor?

Ik doe gewoon alsof alles in de wereld al is gedraaid en dat ik dan de tracks moet zoeken die nog niet zijn. Het is moeilijk. Ik had het hier toevallig al eerder over met iemand, maar het energielevel is hoog. De meeste festivals beginnen 12 á 1u tot een uur of 11 en vanaf een uur of 4 is het niveau gewoon hoog. Straight up zeven uur lang en dan moet jij ervoor zorgen dat het laatste uur het energiepeil nog steeds hoog is. Het is een eer, maar het is ook echt eng.

14 april is President in poptempel Paradiso. Het is concept bestond al langer, toch? Wat is daar het verhaal achter?

President is zoals alles wat ik doe eigenlijk begonnen als een joke. Marc Derby zei altijd “Abstract for president”. Het is totaal geen originele term en ik ben echt niet de eerste die ermee is gekomen. Het verhaal is dat ik eerst met The Partysquad een avond in Jimmy Woo zou doen. We hadden een datum staan voor een releaseparty in combinatie met een nieuw concept. De releaseparty ging toen niet meer door, maar ik had die datum nog wel vast. Dus toen was het van: “wat ga ik doen?” Waarop Marc zei: “Fuck it, we doen gewoon Abstract For President.” Dat is nu zes jaar geleden. Eerst maandelijks elke derde donderdag. Toen zijn we verhuisd naar de zaterdag en was het één keer in de twee maanden. Daarna zijn we verhuisd naar de Air, één keer in de vier maanden als ik het goed heb. Gevolgd door een korte radiostilte en in nu de Para.

Wat kunnen mensen verwachten?

A whole bunch of me. Meestal als je draait moet je een balans vinden tussen wat je zelf tof vindt en je publiek op dat moment. Maar ik vind zoveel muziek tof, dat ik dat eigenlijk wel allemaal ten gehore wil brengen.

Dat wordt de lancering van President in Paradiso en dat is er ook wel de plek voor denk ik. Je kunt daar lekker breed draaien, je houdt wel rekening met het publiek, maar je vertelt ook vooral je eigen verhaal, weet je.

14 april in Paradiso.

Laat een reactie achter 0 comments

Got Something To Say:

Website made in Amsterdam by SwiftWeb - Algemene voorwaarden