Ticketshop

Interview

12 jun
Crossovers schakelt dit jaar hulp in van Over The Moon voor een bredere sound
Door: Vunzige Deuntjes Redactie

In de aanloop naar het festival gaan we alle hostingpartijen interviewen. Waarom? Enerzijds omdat jullie op deze manier de organisaties waar wij graag mee samenwerken beter leren kennen. Anderzijds omdat we het leuk vinden om met mensen te praten en die gesprekken met jullie te delen. Plus: we laten ze allemaal ook een mixtape maken om tijdens het lezen naar te luisteren. Best leuk toch?

Vunzigerds die al eerder op ons festival zijn geweest zullen de naam Crossovers wel herkennen van voorgaande jaren, maar Over The Moon zal waarschijnlijk zelfs de die-hards onder jullie nieuw in de oren klinken. Maakt verder niet uit. Daar zijn deze interviews voor bedoeld. Lees daarom gauw verder!

Wie zijn jullie?
Sven Bergshoef: Over The Moon (OTM) bestaat uit Gideon Fierman, Tessa, Martien V., Laurent en onze vaste host Faizel Playfair en wij zijn een houseconcept met een Engelse insteek, dus vooral UK bass, 2step, etc. Oh! En Madd Son die vast de tweede zaal bij ons host.
Mitchell Malone: Crossovers bestaat uit Gessler, Asintho en mijzelf en is een house/techhouse concept met crossovers naar hiphop en R&B. We zijn begonnen in Club Up met twee zalen. In de grote zaal techhouse en house en in de kleine zaal had je dan hiphop/R&B/eclectic, dus eigenlijk het beste van beide werelden. We zijn nu op een punt dat we iets groter willen worden en daarbij de house-kant op willen. Zo breed mogelijk. Dus house, techhouse, maar ook disco.

Mitchell & Gess | Foto: Janneke Tol

Wat is jullie missie?
Mitchell: De beiden werelden bij elkaar brengen. We zijn toch allemaal met hetzelfde genre bezig, house. En dan maakt het niet uit of het nou UK house of techno is. Het is allemaal elektronische muziek. En we merken gewoon dat we heel veel gemeenschappelijke vrienden hebben. En we bundelen de krachten om er samen een knaller van te maken.

Hoogte- en/of dieptepunten meegemaakt?
Sven: Ik vond onze eerste editie eigenlijk al een hoogtepunt. Toen we vanuit niets met een heel groot team naar Studio/K gingen en volgens mij vier zalen hebben geprogrammeerd. Liep ook meteen lekker. Daarnaast… Onze three year anniversary met Friend Within was ook echt boven verwachting. Dieptepunten komen nog, denk ik [lacht].
Mitchell: Onze hoogtepunten? We hebben er een aantal. Ons tweejarig bestaan met Burnsky. Ons driejarig bestaan met Robert James. De overstap naar Paradiso, dat is voor ons toch wel een hoogtepunt, want je gaat van een kleine venue naar een grote. En wij zijn trots op de artiesten die we gebracht hebben. Het zijn best wel grote artiesten. Redelijk under the radar hier in Nederland, maar ze staan wel goed op de kaart en wij proberen ze hier een podium te bieden en het gaat de goede kant op. Dieptepunten? Toen we net begonnen waren we iets te fanatiek. We organiseerden een feestje in Alkmaar en we gingen met de billen bloot. Dat ging niet zo goed, nee. Toen waren we net anderhalf jaar bezig en we dachten van: weet je wat? We gaan Alkmaar proberen.

Hoezo Alkmaar?
Mitchell: Een kennis van ons komt uit Alkmaar. We raakten aan de praat. “Kom we doen iets samen.” Hij had een venue tot z’n beschikking. We dachten we gaan ervoor. We hebben nog een partybus gehuurd voor al onze Amsterdamse followers.

Wat ging er fout?
Mitchell: De club was gewoon veel te groot. Echt veel te groot. En er was een ander evenement gaande, daarvan was het de laatste editie. Eigenlijk hét feest van Alkmaar. En wij stonden ook op die datum.
Asintho: Een feestje dat vier jaar lang elke maand werd gehouden en nu dus ging stoppen, dus iedereen ging daarheen. En wij stonden precies op die datum. Ja, weet jij veel…

Gideon Fierman | Foto: Janneke Tol

Wat vinden jullie van festivals tegenwoordig?
Asintho: Het is niet meer dat ik op festivals rondloop en meer dat wow-effect krijg. Misschien komt dat ook omdat we al heel lang bezig zijn en veel naar festivals gaan. Ik vind heel veel festivals op elkaar lijken. Ik word er niet meer zo heel snel warm van ofzo. Wat ik natuurlijk dope vind is de muziek. Wat ik wel zie is dat heel veel van dezelfde artiesten worden geboekt in Amsterdam. Dus dat vind ik een beetje jammer. Ik ben aan het kijken naar wat er anders kan. Ook voor onze stage. Wat kunnen we anders doen? Van wat kunnen we een ander soort beleving gaan maken? We zijn er nog niet helemaal over uit, maar we zijn er zeker over aan het brainstormen.
Sven: Wat ik persoonlijk mis zijn festivals als Lockdown en dat hoeft dan niet eens zozeer in Nederland in te zijn. Een festival met stijlen die je niet zo snel op een Open Air tegenkomt. Vroeger had je Colors nog en daar leunen wij nu natuurlijk een beetje naartoe qua boekingen.
Mitchell: Er is te veel aanbod eerlijk gezegd, al maakt dat het natuurlijk ook leuk. Alleen de ervaring… Sommige festivals zijn te groot aangepakt. Gewoon een grasveld waar een paar stages op zijn gegooid en dat was het. En ik mis de ervaring; dat je je even kan afzonderen; onder een boompje zitten; even een drankje kunnen doen en een uur later ga je verder. Dat mis ik nu.

Hoe vinden jullie Vunzige Deuntjes anders dan andere festivals?
Asintho: Qua stijlen die ze aanbieden, denk ik. Het is niet alleen een R&B-festival of alleen een house-festival. Het durft die stijlen bij elkaar te brengen, wat ik niet heel veel bij andere festivals zie, eigenlijk. Stages als Hippe Types B naast een Fiesta Macumba. Vunzige durft die werelden bij elkaar te brengen zoals geen enkel ander festival dat nog durft. Zo groots in elk geval.
Sven: Er is volgens mij ook een echte band tussen de organisaties van de stages met Vunzige Deuntjes. Ik heb het idee dat je dat ook echt voelt als je daar rondloopt. Dat het echt een geheel is.
Mitchell: Ik zie Vunzige Deuntjes eigenlijk als muziekfestival. Met andere festivals heb je misschien nog iets van dit is echt hiphop of dat is echt techno. Maar Vunzige Deuntjes is ten eerste lekker laagdrempelig; iedereen kan er heen, maar iedereen komt ook aan z’n trekken. Je hebt live muziek, je hebt disco, house, afro. Het is echt een muziekfestival. Mensen die van muziek houden en een goede tijd willen hebben gaan naar Vunzige Deuntjes. Dat vind ik wel een pluspunt, ja.

Wat mag het publiek van jullie verwachten tijdens VD Fest?
Sven: Volgens mij zijn we de enige stage die house aanbiedt dit jaar. Op beide dagen. Ik denk dat er niet heel veel mensen een kaartje zullen kopen voor de housemuziek, maar dat het door de acts die we hebben geboekt wel toegankelijk is voor de mensen die op het festival zijn.
Asintho: We hebben geen moeilijke namen geboekt die allemaal ingewikkelde shit gaan draaien. Het is lekker laagdrempelig. We hebben een mooie opbouw weten te bewerkstelligen in de line-up.

Asintho (Mr. Midnight) | Foto: Janneke Tol

Wat is de toevoeging van OTM aan de Crossovers stage?
Sven: Vorig jaar was het leuk, knus en paste het goed. Ik denk dat omdat we nu een grotere stage hebben en wij ook een iets andere insteek hebben dat je bijna twee stages in één krijgt. Het is allemaal house, maar bijna twee keer zoveel sound.

Hebben jullie al eerder samengewerkt?
Sven en Mitchell: Nee, eigenlijk niet.
Sven: We hebben wel resident-dj’s van elkaar geboekt, maar nog niet samen een productie gedaan.

Wat verwacht je van het publiek dat jullie komt opzoeken tijdens Vunzige Deuntjes Festival?
Asintho: Nou, vorig jaar — toen hostten we ook een stage op het festival – was ik erg te spreken over het publiek. Zowel blank als donker. Echt iedereen kwam vanaf een uurtje of drie even bij ons om echt even los te gaan. Bleven dan een uurtje of anderhalf en dan kwam er weer een andere groep, dus at vond ik heel tof. Dat we inloop van verschillende mensen hadden. Van meisjes in strakke jurkjes tot mensen van wie je zegt: ok, die zijn wel vaker op een house- of techno-feestje geweest. En omdat we niet zo heel moeilijk hebben geboekt, kan iedereen bij ons aan zn trekken komen, weet je wel. Ook al ben je misschien niet echt een househead, je zal toch die warme deuntjes wel kunnen waarderen, denk ik.

Waar gaan jullie zelf even buurten op het fest?
Asintho: Bij de live-stage zag ik wel een paar namen staan, ja. Sowieso De Jeugd van Tegenwoordig ook.
Sven: Mr. Midnight [lacht], Turne sowieso. De Nachtdienst!
Mitchell: Kalibwoy, Yung Internet.

Foto: Janneke Tol

Afsluitend?
Asintho: Ik vind tof dat we dit jaar samen met OTM een stage hosten. Dit wordt voor ons het derde jaar. Het eerste jaar hadden we denk ik een te grote stage voor het Vunzige-publiek. Vorig jaar was het een stuk intiemer en beter voor ons. Ik denk dat we dit jaar, met OTM erbij, toch weer sterker staan en kunnen laten zien waar house in Amsterdam voor staat en dat het niet altijd moeilijke techno hoeft te zijn.

Check ook de mixtape die de mannen samen voor ons in elkaar hebben gedraaid! En we hebben in deze serie eerder ook al Fiesta Macumba, Hippe Types B, Zwarte Koffie en AfroLosjes geïnterviewd. Ook heel leuk om te lezen, hint, hint.

Laat een reactie achter 0 comments

Got Something To Say:

Website made in Amsterdam by SwiftWeb - Algemene voorwaarden