Ticketshop

Interview

28 jun
CHIPS doet het graag net even anders dan de rest
Door: Vunzige Deuntjes Redactie

In de aanloop naar het festival gaan we alle hostingpartijen interviewen. Waarom? Enerzijds omdat jullie op deze manier de organisaties waar wij graag mee samenwerken beter leren kennen. Anderzijds omdat we het leuk vinden om met mensen te praten en die gesprekken met jullie te delen. Plus: we laten ze allemaal ook een mixtape maken om tijdens het lezen naar te luisteren. Best leuk toch?

CHIPS is een collectief uit Rotterdam dat het helemaal op hun eigen manier doet. Vorig jaar waren ze erbij en dat beviel zo goed dat we ze dit jaar weer hebben uitgenodigd om te doen wat zij doen, omdat wat zij doen echt tof is.

Wie zijn jullie?
Andre: CHIPS is een Rotterdams collectief bestaand uit talents met een gemeenschappelijk doel: doen waar je van houdt.
Sean: Juist, het is een creatief platform bestaand uit wisselende creatievelingen die met elkaar samenwerken om uiteindelijk je carrière te kickstarten.

André Marques. Foto: Rosa Quist.

Wat is jullie missie?
Sean: Dat is de missie. Samenwerken en gebruik maken van elkaars netwerken. Als je met vijf dj’s samenwerkt, komt van iedereen wel aanhang kijken en al die aanhang ontdekt dan vier andere dj’s. En zo krijg je als dj dan een enorme boost in bekendheid. Je merkt dat als je je marketing samenvoegt dat je dan veel meer mensen bereikt.

Jullie kenden elkaar hiervoor niet?
Sean: Niet echt. We waren allemaal jongens die dingen deden die wel lekker liepen.
André: Niet persoonlijk. Ik wist wel wie Sean was, maar we zijn aan elkaar gelinkt door een derde persoon en zijn toen samen events gaan doen.

Hoe lang zijn jullie al bezig?
Sean: 2,5 jaar.

Sean Schipper. Foto: Rosa Quist.

Wat was voor jullie echt een hoogte- of dieptepunt?
Sean: Ik vind het echt dope dat we iets creëren waar zelfs kids in Azië lekker op gaan. En dat je dat met een paar Rotterdamse boys kan bereiken als je samenwerkt. Binnenkort is de kickoff en iedereen van de eerste generatie gaat die kant op. Dat is voor mij persoonlijk wel een hoogtepunt.
André: Ik vind het vooral tof om te zien dat een Rotterdams collectief, dat doet wat zij tof vinden, dat je dat de wereld over kunt verspreiden.

Wat vinden jullie van festivals tegenwoordig?
Sean: Saai. [lacht]

Wat mag er meer en/of minder?
André: Meer experience.
Sean: Ik kan nu natuurlijk niet te veel gaan weggeven over onze eigen plannen, haha. Nee, ik vind eigenlijk dat het vooral is van: we zetten een hek om een grasveld heen, we zetten daar een podium neer en mensen gaan de hele dag naar de dj’s op dat podium kijken. Ik denk dat we vandaag de dag, met alle techniek die beschikbaar is, we veel meer beelden zouden kunnen creëren. En dat we veel meer zouden kunnen doen qua creativiteit. Ik verveel me soms op een festival. Ik hoor wel eens zes keer dezelfde set op een dag en als ik het daarvan moet hebben met eventueel wat lichtjes, vind ik vijfentwintig of dertig euro best veel geld.

Ik zeg trouwens niet dat wij ons daar nooit schuldig aan maken. We proberen heel erg ons best te doen om te vernieuwen, maar het is niet makkelijk. Ik wil absoluut geen kritiek hebben op festivalorganisatoren, want ga er maar staan en neem het risico maar. Daar heb je echt wel ballen voor nodig.

Naomi Davis. Foto: Rosa Quist.

Hoe vinden jullie Vunzige Deuntjes anders dan andere festivals?
Sean: Wat ik heel tof vind aan VD is dat zij één van die partijen zijn die wél meer willen doen dan alleen dat grasveld en dat hek. Ze bezuinigen bijvoorbeeld niet. Je krijgt daar echt waar voor je geld, vind ik zelf. Het geluid was vorig jaar fucking dik.
Naomi: Aankleding!
Sean: Aankleding was superhard. Eten was superhard.
André: Waar je normaal een nee krijgt van partijen als je toffe ideeën hebt die vrij prijzig zijn, is Vunzige altijd wel die partij die op z’n minst mee wil denken als het te duur wordt.
Naomi: Ze proberen voor ie-der-een iets aan te bieden.
Sean: Toffe shit doen staat bij hen op één. Ze gaan er gewoon voor. Kijk, vijfentwintig euro voor een kaartje is op zich niet veel. Je kunt er niet mee naar de maan, maar zij proberen wel het maximale eruit te halen voor hun publiek.
André: Zodat je in ieder geval denkt dat je op de maan bent.

Wat verwacht je van het publiek dat jullie komt opzoeken tijdens Vunzige Deuntjes Festival?
André: Vorig jaar stonden we op een stage waar je langs moest om bij andere stages te komen, maar mensen bleven wel even kijken van wat zijn dat voor gekken? En dan toch wel een uur bleven staan voordat ze verder gingen. Die openheid, die nieuwsgierigheid.
Sean: Het is niet dat wij het helemaal anders doen dan iedereen, maar we proberen het wel net anders te doen dan anderen en we hopen dat mensen ons weer die kans geven.

Denzel Feurich. Foto: Rosa Quist.

Wat mag het publiek van jullie verwachten tijdens VD Fest?
Sean: Energie! En dat we risico’s durven te nemen.

Jullie zijn de eerste die dat zeggen.
Sean: Dat pakt vaak vet uit, maar soms ook helemaal kut [lacht]. Ja, toch? Laten we eerlijk zijn. We doen in ieder geval ons best om het niet standaard te maken en net als VD proberen we mensen waar voor hun geld te geven. Onze mc’s staan bijna de hele dag on stage. Het is niet af en toe even hey gooi die handjes in de lucht. Alleen vragen we daar wel iets meer geduld voor, want we proberen een verhaal te maken.

Waar gaan jullie zelf even buurten op VD Fest?
André: De Jeugd sowieso.
Sean: Philou bij ons. Die staat normaal bij ons in de kelder, maar die gaat voor het festival een aparte set doen en dat lijkt me echt hard.
Naomi: Zwarte Koffie! Die gaan elk uur een ander thema doen.
Sean: De Jeugd ook inderdaad, maar ik heb bijvoorbeeld ook zin om Stacey (Dijkstra, oprichter Vunzige Deuntjes, red.) te checken.

Vergeet niet sowieso de mixtape te checken die ze voor ons hebben gemaakt! Het is van alle festivaltapes waarschijnlijk de meest diverse en misschien wel onze favoriet. Shoutout naar Yung Feurich. Check ‘m hier.

Laat een reactie achter 0 comments

Got Something To Say:

Website made in Amsterdam by SwiftWeb - Algemene voorwaarden